Sarawaget Range, Morobe Province


 


Eldsjälarna bakom projektet
 

 
 

En av de vanligaste frågorna som Nathalie får är:
- "Hur vågade du som vit döv kvinna starta allt det här?"

Jag var på en jorden-runt resa och hamnade i PNG våren 2005 och trodde att jag skulle hem och bli en ekologisk bonde i Sverige. Men istället blev jag överväldigad av en kallelse att återvända till Nya Guinea och arbeta för de döva och landets skogar.

Jag var inte ett dugg bekymrad när jag kände kallelsen för jag hade redan gjort liknande arbete i flera sydostasiatiska länder. Mitt engagemang och min kunskap är även stort inom området.

Jag har också en mycket skicklig guide och tolk, Foreting Juhonewe. En döv papuan uppvuxen mitt i regnskogen. Dessutom har jag redan haft malaria och en rad okända sjukdomar i PNG. Så därför är jag redan härdad och brinner för detta arbete som jag driver tillsammans med kollegan Foreting.

Speciellt australiska botanister blir nervösa av namnet Papua Nya Guinea av gammal vana från kolonialtiden (före 1975), fast kannibalism praktiseras inte idag och stamkrigen har minskat drastiskt. Jag ser landet som det är idag och är inte rädd för vare sig människorna eller de ljuvliga småkrypen och giftiga varelserna i skogarna, även om vi ser till att vara försiktig och inte utsätta oss för onödig fara och undvika konfliktsområden.

Eldsjälarnas bakgrund

Foreting

Han föddes i den svårtillgängliga bergsbyn Baindoang mitt i djungeln som blev hans lekplats. Han blev döv vid några års ålder på grund av malaria. Men hans mamma kände ingen skam utan fanns alltid där för honom och det blev hans räddning. Han lärde sig det papuanska teckenspråket i lågstadieskolan för döva i provinshuvudstaden Lae.

Han blev tidigt mycket engagerad i de dövas livssituation, ekologisk odling och älskar den papuanska djungelns otroliga mångfald för man vet aldrig vad som väntar en där inne.

Nathalie

Hon föddes döv i Trollhättan och har en stark önskan om att verka genom hjälp till självhjälp genom olika insatser för utsatta döva. Med hennes brinnande intresse för botanik vill hon samtidigt bidra till att bevara den biologiska mångfalden genom forskning och konkreta åtgärder. Särskilt inom släktet Hoya, som har intresserat henne sen hon var 13 år gammal och verkar komma att göra det hela livet.

Hon utbildade sig inom botanik och teckenspråkskartläggning på universitet i Sverige respektive USA, samt studerat och arbetat inom ekologiskt och uthålligt jordbruk i drygt 15 länder, för att lära sig många olika sätt att driva ett sådant jordbruk med minimal påverkan på naturen efter olika förutsättningar beroende på läge, klimat, jordmån m.m.

Så utöver arbetet med de döva och porslinsblommorna kan våra kunskaper inom jordbruket därför även komma lokalbefolkningen till gagn om de så önskar. Det dominerande svedjebruket sliter på marken och tvingar dem att bryta ny mark fast det inte är nödvändigt. På så sätt kan deras urskogar skonas samtidigt som de inte behöver slita ut deras kroppar så mycket. 

Med andra ord så är vi båda mångssysslare med stort engagemang för döva och naturen och dessutom orädda för nya uppgifter och utmaningar i livet.


Nathalie & Foreting


Juhonewe

 

Nathalie på en bro
En av de många broar i djungeln som vi undrade om vi skulle komma över helskinnade.Så här ser ofta Nathalies ben ut efter djungelexpeditionerna. Det är fullt av blodsugande insekter i de papuanska skogarna.


Herbariematerial
En hög hoyor som ska pressas till det nationella herbariet i Lae.Toea
Film på min Toea, då 10 månader gammal, den 14 oktober 2012. (Översättning från svenskt teckenspråk "Han är en cuscus och heter Toea. Han är som min bebis och älskar att sova i mina armar. Hans artfränder äts upp av papuaner (men inte av oss två) och arten är därför idag utrotningshotad.")

 
   
 

© www.paradiseforest.net