Sarawaget Range - Morobe Province

 >> SENASTE NYTT
 >> ARTIKLAR OM OSS

 

 
 


Dokumentär om oss på SVT.se!
'
DIWAI MERI - TRÄDKVINNAN'
- sex avsnitt på TV hösten 2012 -


1:a pris från Terre de Femmes!
- på Alla Hjärtans Dag 2011 -

Läs mer på Jordens Kvinnor och se ceremonin i första avsnittet av Diwai Meri - Trädkvinnan.
Ett unikt projekt i Papua Nya Guinea med två mål:

Mål 1: Att vi som botanister kartlägger, samlar in och bevarar den enorma mångfalden av landets säregna och unika porslinsblommor som oftast bara växer i de sista orörda regnskogarna uppe i träden, både för forskningen och den biologiska mångfalden.  Många arter har redan försvunnit för gott från stora delar av Sydostasien och Nya Guinea står på tur. Alla arter publiceras sen "Hoyas of Papua New Guinea" med många illustrativa färgbilder.

Vi arbetar i helt otroliga regnskogar med fantasifulla djur som trädkängurur, kasuarfåglar, paradisfåglar och världens största fjärilar och vandrande pinnar. Regnskogen ägs av byfolket själva så vi uppmärksammar dom om vikten att bevara deras största tillgång, regnskogen. Att inte sälja till avverkningsbolagen. Att sluta med svejdebruket som bränner upp regnskogen och gör marken oanvändbar efter några år så de tvingas bränna ny del av regnskogen längre bort från byn och flyttar odlingen dit, så skogen krymper. Så vi demonstrerar på plats i deras odlingar hur de lätt kan odla ekologiskt på samma jordplätt nära husen för all framtid med mindre arbetsinsats och bättre skördar, som man gjort i århundraden på andra håll i Sydostasien. Regnskogen och dess djur och växter räddas från att brännas upp samtidigt som folket får mer mat nära huset till sina snabbt växande familjer. Båda sidor vinner på det.

Nu 2014 ser vi att dessa demonstrationer har varit mycket framgångsrika, nästan alla byar som vi besökt har entusiastiskt börjat odla på det nya sättet!

Mål 2: Att vi som teckenspråkskonsulter för Folk & Språk stöttar teckenspråkets ställning och utveckling, undersöker behoven bland de döva i landet för att ta reda på hur man kan förbättra deras situation och informerar deras hörande föräldrar om hur de kan göra med sina döva barn. De döva är ofta bland de fattigaste av de fattiga och har ofta inget språk alls att kommunicera med sin familj på grund av okunskap om att teckenspråk existerar.

I några byar tror man att hoppet är helt ute för ett dövt barn där pappan lämnar ifrån sig barnet i regnskogen för att dö ensam och vilset. Detta ska inte behöva hända på 2000-talet!

Projektet startade sommaren 2010 efter ett par års förberedelser. Arbetet kommer pågå i många år och finansieras tack vare donationer från privatpersoner, företag och organisationer. Förutom att gagna de döva och porslinsblommornas framtid, bidrar donationerna även till direkt bevarande av de sista orörda regnskogarna på gräsrotsnivå. En del av fältarbetet görs nämligen i nybildade reservat som ägs av byar som har valt att bevara urskogen för eko-turism/forskning istället för att avverka den.
 
Bild på oss två

Tillsammans tänker vi hjälpa Papua
Nya Guineas sista regnskogar, porslinsblommor och döva.

Ska du med?

 
 
-Nathalie & Foreting

Dessa företag har också gått med i projektet

Dusk Tropic
Örtagårdens Fröer Klostra
Garmin Samsung
Head2Foot Philips
Guldkannan Yves Rocher
Naturkompaniet Möllerström Medical
Runåbergs Fröer Separett


Vill du ha gratis nyhetsbrev så du inte missar något? Prenumera direkt här!
(Givetvis kan du avsluta prenumerationen när du vill!)


 

© www.paradiseforest.net