Jobs tårar (Coix lacryma-jobi)

 


Jobs tårar - naturens exklusiva pärlor
- ekologiskt odlade och plockade för hand -


 
 

Jobs tårar (Coix lacryma-jobi) är en asiatisk växt som blir upp till 2 meter hög. Det märkliga med växten är dess tårformade frön. De är nämligen naturligt blankt polerade, har färdiga hål och håller i årtionden, attraktiva egenskaper hos pärlor.

Den vilda formen växer i de varmare delarna av Asien och är ganska enhetlig i både färg och form.

Dock upptäckte Nathalie under sina forskningsresor att kvinnorna i ett fåtal byar i både Asien och Papua Nya Guinea har under många generationer odlat fram en unik mångfald av färger och former att bära som smycken eller att brodera deras kläder med.

Dessa kvinnor lyckades få fram alltifrån pyttesmå runda (3 mm) och stavformade (3 x 10 mm) till 1 cm stora tårformade frön. Dessutom i en mångfald av färger som pärlorna fått av växten själv. Från elfenbensvitt till mörkblått och enfärgat beigebrunt till strimmigt mörkbrunt.
 

 


"Tvilling"
armband/vristlänk"Jennifer"

 

 
 

Denna mångfald är mycket ovanlig eftersom dessa bara odlas i ett fåtal byar och kräver mycket arbete för hand samtidigt som stora delar av den yngre generationen har flyttat in till städerna.

Under tiden riskerar dessa gamla sorter att dö ut en efter en, då de yngre inte tar över odlandet, eftersom fröerna har begränsad livslängd och själva växten är kortlivad. Alltså måste man odla fram nya frön regelbundet för att behålla dessa unika sorter vid liv. Dör de ut så är dessa vackra pärlor borta för evigt. Aldrig någonsin bäras av människor igen.

Därför har vi dragit igång bevarandeinsats genom att samla in dom för att hålla dom vid liv genom att odla dom. 2010 började döva odlare här i Papua Nya Guinea att odla dessa gamla kulturarv.

Nu skapar de smycken där det traditionella möter det moderna.
100 % ekologiskt odlade för hand, handplockade och handsorterade med mycket kärlek.

Visst känns det exklusivt att kunna bevara en del av vår biologiska mångfald från utrotning genom att köpa pärlor och smycken?
 


Återförsäljare i Sverige av våra fantastiska armband och vristlänkar


 
 
 


Mångfalden hos Jobs tårar syns tydligt på variationen i armbanden/vristlänkarna.Ett urval av de olika sorter som vi har samlat in kan ses nedan. De har alla fotograferats i samma skala för att ni ska kunna jämföra dem exakt vad gäller storlek och former. Dock reserverar oss för färgåtergivningen, då det är olika från skärm till skärm. För att se om du ser rätt nyans, så har de två första bilderna nedan klart gråblåa runda frön respektive klart gråblåa till elfenbensvita avlånga frön.

Måtten avser bredd x längd, men enstaka frön kan avvika av naturliga skäl.

 
 

Muang Sing #1
(3-4 x 2-4 mm)
 

Muang Sing #2
(2-4 x 8-10 mm)

Ban Nammat #1
(4-5 x 4-5 mm)
 

Bayanan
(3-5 x 6-9 mm)

Muang Sing #4
(4 x 6-7 mm) 

Muang Sing #5
(4-6 x 8-11 mm)
 

Ban Nammat #2
(5-6 x 7-9 mm)
 

Frankfurt
(6-8 x 8-10 mm)

Phoudindaeng #1
(6-8 x 9-10 mm)
 

Muang Sing #6
(4-5 x 6-7 mm)

Phoudindaeng #2
(7-8 x 8-9 mm) 

Ban Namlai
(4-6 x 5-8 mm)
(mjukskalig)
 
 


© www.paradiseforest.net